Начало / Новини / Активисти на „Грийнпийс“ протестираха в Пловдив срещу опасните за пчелите пестициди

Активисти на „Грийнпийс“ протестираха в Пловдив срещу опасните за пчелите пестициди

768x432

Активисти на природозащитната организация „Грийнпийс“ от няколко държави протестираха в Пловдив срещу опасните за пчелите пестициди. Акцията започна вчера в 12:00 ч., пред входа на Гранд Хотел „Пловдив“, където по същото време се провеждаше Шестият национален агро – семинар „10 години Национална асоциация на зърнопроизводителите“ – „Земеделие за бъдещето“.

Целта на инициативата беше да бъде привлечено общественото внимание и това на земеделския бранш към проблема с намаляването на популациите на пчелите и другите опрашители, който може да има сериозни последици върху селското стопанство и храната на трапезата ни. „Грийнпийс“ от години обръща внимание на причините за измирането на пчелите. Тази пролет, организацията разпространи открито писмо, в което призовава за оттегляне на одобренията за пускане на българския пазар на две активни вещества на пестициди: имидаклоприд и тиаметоксам, както и за пълна забрана на употребата на неоникотиноидни пестициди.

Пчелите и други видове насекоми играят ключова роля в процеса на опрашване на растенията, а от там – и в производството на храната ни. В световен мащаб, около 75% от земеделските култури зависят до известна степен от опрашването на медоносни пчели, земни пчели, самотни пчели, сирфидни мухи, пеперуди и молци. Всички те са заплашени от използването на пестициди в индустриалното земеделие.

„Грийнпийс“ от години призовава за ограничаване на вредните за пчелите пестициди. Европейският съюз (ЕС) вече ограничи използването на три пестицида вредни за пчелите: имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, които принадлежат към семейството на неоникотиноидните инсектициди. През 2017 г. предстои институциите на общността да вземат решение дали тази частична забрана да бъде удължена.

Неоникотиноидите са системни инсектициди. Това означава, че когато бъдат приложени върху растението, те не остават на повърхността му, а се просмукват в проводящата система и се разпространяват в растението. Често те се използват за покриване на семена. Когато обработеното по този начин семе започне да покълва и расте, неоникотиноидните химикали започват да се разпространяват из стеблото и листата и могат впоследствие да достигнат до прашеца и нектара.

Неоникотиноидите действат на нервната система на пчелите и вредят на уменията им за намиране на храна, увреждат развитието им и ги правят по-податливи на болести. Пчелите губят способността си за ориентиране, в резултат на което често не могат да се приберат у дома в кошера си. Това може да доведе до сриване на цялата колония.

© 2016 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.