Начало / Новини / Животновъдство / Анализ : Производство на месо в страната през 2016 година

Анализ : Производство на месо в страната през 2016 година

1468216506_72444_1

През 2016 година общото производство на месо в страната е 212 356 тона. Червеното месо е 102 716 тона в кланично тегло, като 77 512 тона или 75% е добито в регистрирани кланици, а 25% или 25 204 тона в стопанствата. Произведеното бяло месо е 109 640 тона. Промишленото производство на бяло месо представлява 97% или около 106 852 тона и само 3% се добива в стопанствата.

През 2016 година на територията на страната работят 76 кланици за червено месо. Броят на закланите животни в кланиците е 1.311 милиона (–1.4%) в сравнение с 2015 г., а произведеното от тях месо е с 10.7% повече. Закланите говеда в кланиците са с 27.1% повече, а закланите свине – с 9.6% повече. През наблюдавания период добитото месо от говеда се увеличава с 27.9%, а от свине – с 10.2%. Намалява броят на закланите овце и кози в кланиците, както и добитото от тях месо спрямо 2015 г. Закланите животни директно в животновъдните стопанства през 2016 година са 962 хил. броя и са с 4.7% по-малко в сравнение с предходния период.

Кланиците за производство на бяло месо в България с дейност през 2016 година са 23. Произведеното месо е 96 498 тона – с 5 202 тона повече спрямо 2015 година. Субпродуктите са 7 412 тона (с 1.5% повече), а втлъстеният черен дроб е 2 942 тона, с 10.8% повече спрямо 2015 г. Броят на закланите пилета бройлери се увеличава с 2.4%, а произведеното месо от тях (вкл. субпродуктите) е 79 610 тона, което представлява 74.5% от добитото бяло месо в кланиците. Броят на закланите кокошки и петли намалява с 12.7%, а добитото месо от тях е с 16.0% по-малко спрямо 2015 г.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Pigs on the farm. Happy pigs on pig farm. piglets

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.