Начало / Новини / Земеделие / Асоциацията на собствениците на земеделски земи ще представи проекти за уедряване на обработваемите площи

Асоциацията на собствениците на земеделски земи ще представи проекти за уедряване на обработваемите площи

agnews.bg

Председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи – Стайко Стаков, заяви в ефира на БНР, че цената на земеделската земя е вече над психологическата граница от 1000 лева за декар в Добричко. Има предлагане на земеделски имоти, около 11 милиона декара, което е близо 30% от земята, които са сменили собствениците си през последните 7-8 години. Свободните земеделски площи остават все по-малко и е нормално цената да се покачва.

Когато се появиха инвестиционните дружества, те бяха по-активни на пазара на земя. В момента по места по-активни купувачи са арендаторите, но има и много други хора, които желаят да вложат парите си в земеделска земя. Най-евтина е земята в Хасковска област, там е и най-разпокъсана площта, което води до по-трудно развиване на земеделието. В по-голямата си част земеделските ниви са разпокъсани, най-вече в южната част на страната ни. На пазара има и цени по стотина лева на декар, но това са необработваеми площи.

Асоциацията на собствениците на земеделски земи има намерение, съвместно с производители, да представи, пред Министерството на земеделието, проекти за уедряване на обработваемите площи.

Комасацията е частна инициатива, но държавата участва задължително. Ако имаме над 10 процента от обработваемата земя в едно землище, можем да инициираме такъв проект.

Стайко Стайков добави, че търсенето в момента е на всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат и трайни насаждения.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

8683.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

МЗХГ обяви конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 г.

Министерство на земеделието, храните и горите обяви конкурс за лого на предстоящото преброяване на земеделските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.