Начало / Новини / Други / БАБХ – В кои храни има ГМО: „Чети етикета”

БАБХ – В кои храни има ГМО: „Чети етикета”

44044802310
Основно в соеви и царевични продукти се откриват ГМО съставки на храните у нас. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.
При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, поясни в рубриката “Чети етикета” в “Тази сутрин” по bTV Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните.
По случая със соята от Украйна с 1000 лева глоба е наказан производителят. „Така е по стария закон, новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията”, уточни Николов.
Ивайло Попов от Екологично сдружение “За Земята” изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.
Царевица и соя са и основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах.
Какво е ГМО?
Генетично модифициран организъм е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека.
Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи:
– промяна на активността на естествените гени;
– към организма се добавят допълнително копия на негови гени;
– към организма се въвеждат гени от друг вид – това е най-отхвърленият вид модификация!
Екипът на bTV присъства на изследване на царевица, внос от САЩ, която минава различни етапи за изолиране на ДНК. На този етап от обработката в лабораторията се пази пълна тишина, за да се избегнат и най-малките съмнения за външни влияния върху структурата на продукта.
Пробата се тегли и преминава към съществения етап – изолиране на ДНК.
В лабораторията на Столичната здравна инспекция се изследват и преработени продукти, предназначени за крайния потребител. За генномодифицирани организми са тествани пуканки, кренвирши, малотрайни колбаси, майонеза.
По думите на Диана Налбантова от лабораторията положителни резултати – над 0,9%, са откривани при царевица и соя, внос от САЩ.
„Там намерихме към 5% в единия продукт и 4,9% във втория продукт”, поясни тя.
„Въпреки многобройните изследвания, доклади, статии няма доказателства за друго, освен за алергичния ефект, който могат да предизвикат генномодифицираните организми”, уточни експертът.
В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, признават от лабораторията.
 Случая на изследваната вносна царевица от САЩ резултатът за ГМО е положителен, показва лабораторният анализ. В нея има ГМО 3,48%.
Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните. Това е контролният орган, който следи за чистота на пазара.

Източник: БАБХ

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.