Начало / Новини / Други / БАБХ започна извънредните проверки на обекти предлагащи риба и рибни продукти

БАБХ започна извънредните проверки на обекти предлагащи риба и рибни продукти

agnews.bg

Във връзка с предстоящия празник Никулден, БАБХ започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти. Това съобщи д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните, София град при проверка на рибен магазин. По думите й охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. “Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед”, каза д-р Каменова. Тя допълни, че едно от най-честите нарушения е неправилното съхранение на рибата. „Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация”, каза още д-р Силвия Каменова и допълни, че с течение на годините нарушенията намаляват с всяка изминала година.

Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.

Съвет към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.