Начало / Новини / БАБХ и Федералният институт за оценка на риска подписаха споразумение за сътрудничество

БАБХ и Федералният институт за оценка на риска подписаха споразумение за сътрудничество

agnews.bg

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и вицепрезидентът на Федералния институт за оценка на риска проф. Райнер Витковски подписаха споразумение за безвъзмездно предоставяне на лабораторно оборудване от германска страна. Споразумението е продължение на подписаното сътрудничество в областта на безопасността на храните между Федералния институт за оценка на риска и Министерство на земеделието и храните.

„С подписване на споразумението ние задълбочаваме анализа и качеството на храната, която предлагаме на българския пазар“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на подписването, което се състоя в рамките на Международно изложение за земеделие, храни и градинарство „Зелена седмица“ в град Берлин, Германия. По думите му, основната цел е с взаимни усилия да бъде подобрен анализът, изследването и качеството на храната, която се предлага на българския пазар. „Безопасността и качеството на храните са от изключително значение, както на регионално, така и на глобално ниво. В тази връзка ние приветстваме сътрудничеството между двете агенции“, каза още Васил Грудев.

От своя страна проф. Витковски изрази удовлетвореност от доброто сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и заяви, че е важно да бъдат уеднаквени стандартите за качество на храните не само на европейско, но и на световно ниво. „За нас беше важно да намерим общи теми и възможности за сътрудничество и хармонизиране на начините за контрол и оценка на риска,“ допълни още проф. Витковски.

„Това е апаратура, необходима за контрола на храните, която ще се използва в лабораториите на БАБХ. Така ние ще бъдем подпомогнати там, където имаме нужда от техника,“ каза д-р Дамян Илиев. Предоставеното оборудване включва технически средства за микробиологични изпитвания на храни, диагностика на заболявания по животните и др. Ще бъде предоставено и спомагателно оборудване, необходимо при пробоподготовка за някои химични анализи и серологични изследвания.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.