Начало / Библиотека / Берберийски кон

Берберийски кон

berber1

Родина на Берберските коне се явяват Мароко, Алжир и Тунис – крайбрежните райони на тези страни от Североизточна Африка в миналото са били известни като Берберското крайбрежие.

Мненията относно произхода на берберските коне се различават, а отсъствието на документирани сведения позволяват да се правят единствено догадки.По някои данни, берберийците може да произхождат от изолирани групи диви коне.Ако това е вярно, то породата превъзхожда по древност дори арабската.Друга теория свързва берберските коне с акхал-текинските от Туркменистан.

Едва ли истинският произход на породата ще бъде открит, но съвършено ясно остава това, че за развитието на породите коне в света берберските коне са оказали влияние повече от всяка друга порода, освен арабската.

Първите берберийски коне започнали нашествие в Европа съвместно с ислямските завоеватели в началото на VІІІ век на Иберийския полуостров, където изиграли главна роля при формирането на андалузката порода.

Берберският кон има височина при холката от 147 – 158 см.преобладаващи цветове са: сив, кафяв, дорест, черен и изабела.Главата е тясна с изпъкнал профил, дъговидна шия, широки плещи с добре разделена холка.Късо силно тяло, наклонена крупа с нископоставена опашка.Достатъчно тънки, но здрави крака с твърди копита.

Нагиздени в церемониалната сбруя, берберските коне и техните марокански ездачи представляват особено красива гледка на съвременния празник(виж снимката вляво).

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.