Начало / Новини / Животновъдство / Бисер Чилингиров : В една ферма най-важна е профилактиката

Бисер Чилингиров : В една ферма най-важна е профилактиката

agnews.bg

В една ферма най-важна е профилактиката. Това каза пред Фокус председателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Бисер Чилингиров, във връзка с повишената опасност от разпространение на болести по селскостопанските животни през наближаващия родилен период.

„Призовавам животновъдите да не купуват животни без ушни марки и пътен лист. Това, освен че заплашва стадото, заплашва и здравето на хората.”, посочи Чилингиров.

Във връзка с наближаващият родилен период при животните, той коментира: „Трябва да се работи с ръкавици, които се продават във всяка аптека. Желателно е фермерите да използват и средства за дезинфекция. Просто трябва да бъдат с повишено внимание”.

„Нека всеки овцевъд да се обърне към своя частно практикуващ ветеринарен доктор, за да му се дадат практически съвети на място. Най-важното е профилактиката. Ако има съмнително поведение при животните – унилост и или друго нехарактерно поведение, веднага да се извика ветеринарен лекар”, допълни Чилингиров.

Той призова фермерите да повишат информираността си и да търсят непрестанни съвети от Областните земеделски служби и Фонд „Земеделие”, за да повишат ефективността и избегнат рисковете. „Нека фермерите да бъдат по активни. Не се изискват много усилия.

Важното е да бъдем постоянни и да следим за всички новости, което ще повиши информираността им”, поясни още Бисер Чилингиров.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.