Начало / Новини / Други / Ботаническата градина в София пострада тежко след бурята

Ботаническата градина в София пострада тежко след бурята

снимка БГНЕС
снимки: БГНЕС

Ботаническата градина в София се нуждае от ремонт след бурята през почивните дни. Вследствие на урагана са изпочупени стъклата, покриващи около 50 кв.м от оранжериите, направени са размествания на растенията и аварийно укрепване с поликарбонатни плоскости, съобщава БГНЕС .

Директора на градината доц.Антоанета Петрова изрази надежда, че до вторник вечерта ремонтните дейности ще бъдат завършени, за да може от сряда Ботаническата градина да бъде отворена за посетители.

Още в събота по обед силният вятър в столицата започнал да нанася щети в оранжериите на Ботаническата градина. В четири от отделенията са отнесени отделни стъкла, а общата площ на загубените стъкла е близо 50 кв.м. Персоналът на градината направил спешни размествания в две от оранжериите, където се отглеждат най-топлолюбивите растения, разказа доц. Петрова.

В понеделник сутринта служителите са започнали да разчистват счупените стъкла,за да бъдат сложени нови, от резерва на градината. Доц. Антоанета Петрова се надява, че тези разходи ще им бъдат възстановени.

„Искрено се надявам, че хората, които разпределят бюджетната субсидия в страната, ще отчетат, че в Академията, освен хората, които се нуждаят от достойно заплащане, има уникална за страната инфраструктура, колекции, които се нуждаят от поддръжка“, заяви тя.

„Може би този случай ще бъде запомнен и ще получим подкрепа за цялостна реконструкция на оранжерията, защото нашата колекция заслужава това. Тя е богата, на много добро средно световно ниво, с над 3000 растения в нея, някои от които уникални. Имаме растения, преживели две световни войни, местени по време на война след бомбардировки в центъра на София във Враня, а след това възстановявани в градината“, посочи още доц. Петрова.

Източник:БГНЕС

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

8683.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

МЗХГ обяви конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 г.

Министерство на земеделието, храните и горите обяви конкурс за лого на предстоящото преброяване на земеделските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.