Начало / Библиотека / Булонска порода коне

Булонска порода коне

Boulonnais_horse2

Изящната Булонска порода, е най-елегантната от всички тежковозни породи и води своето начало от времето на Рим.Нейната родина е Западна Франция и подобно на першерона в нея се усеща силно влияние на кръв от източните породи.

Арабски жребци нееднократно са подобрявали породата.В началото това станало, когато преди атаката над Британия на френския бряг били събрани римските армии, които водели със себе си коне от изток.
През 14 век започнала смяна на направлението, когато за въвеждането на едри коне, способни да носят върху себе си рицаря и неговото снаряжение, била влята кръв от макленбургски коне.

Названието “Булонска”възникнало през 17 век и съответства на основния район на развъждане на породата-Северните брегове на Франция.За съжаление броя на булонските коне катастрофално намалял по време на Първата световна война, защото основния племенен център се оказал в зоната на решаващите бойни действия.

Описание:
Височина на холката 160 – 170см.Цветът на космената покривка варира във всички отенъци на сивото.
Елегантен, с къса и широка глава, широк лоб, големи блестящи очи(признак от арабската кръв), малки уши , открити ноздри, широка масивна шия с гъста грива.Мускулести плещи със значително издадена холка.Широк и прав гръб, окръглена и мускулеста крупа с високо поставена опашка.Здрави добре замускулени крайници.
Използва се в малки стопанства.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.