Начало / Новини / Земеделие / България е първа по спад на площите за биоземеделие в ЕС

България е първа по спад на площите за биоземеделие в ЕС

agnews.bg биоземеделие

Органичното земеделие в Европейския съюз (ЕС) се разраства с устойчиви темпове. Тенденцията в България обаче е в обратна посока. Страната ни е номер 1 в общността по спад на площите, заети с биологично отглеждани култури, през 2014 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат,цитирани от Инвестор.

През миналата година площите за органично земеделие у нас са намалели с 15 на сто (8 373 ха). Втори по спад е Кипър с 10 на сто (428 ха). Същевременно обаче у нас е отчетен силен ръст на броя на регистрираните биологични производители – с почти 40 на сто за година.

В Хърватия, Малта и Словакия ръстът е от над 10 на сто. В абсолютно отношение обаче лидер по ръст е Испания – със 100 300 ха, следвана от Италия – със 70 700 ха.

Общо за ЕС площите за биологично отглеждани култури са се увеличили с 2,3% през миналата година спрямо предходната до 10,3 млн. ха. Ръстът се е ускорил значително спрямо увеличението, отчетено през 2013 г. – 0,2%.

Делът на площите за органично земеделие от общите обработваеми площи също плавно се увеличава, като достига почти 6 на сто през 2014 г.

Повече от половината площи за органично земеделие се намират в само четири държави от ЕС – Испания (17% от площите), Италия (13%), Франция (11%) и Германия (10%), отчита още статистиката.

Основно за биологично производство се отглеждат полски култури, трайни насаждения и пасища и ливади. Последните са за биологичното животновъдство, като заемат 4,7 млн. ха, което представлява 45,7% от общите площи за органично земеделие в ЕС. Делът на полските култури достига 42,8%, а на трайните насаждения – 11,5%.

От полските култури преобладават зърнените и фуражните, докато в България най-висок дял – над 37%, имат техническите култури.

Що се отнася до биологичното животновъдство, най-популярните животни са говедата и овцете. Австрия е достигнала забележително висок дял на отглежданите по биологичен способ овце, кози, говеда и прасета.

Швеция обаче е лидер по дял на отглежданите по биологичен начин говеда от общата популация – 19,6%. В седем държави в ЕС биологично отглежданият едър рогат добитък е с дял над 10 на сто, като сред тях са Дания, Латвия, Швеция и Австрия.

Румъния и Финландия записват големи увеличения в броя на органично отглежданите овце, отчита статистиката. В Румъния и Хърватия е отчетен най-силен ръст на отглеждания по биологичен способ едър рогат добитък, докато в Естония – на прасетата.

Същевременно обаче Полша, Гърция и Австрия записват спад на животните, отглеждани по биологичен способ.

Броят на биологичните производители се увеличава с 2,1% между 2013 г. и 2014 г., сочи още статистиката. Водещи страни по брой производители са Испания, Италия, Франция, Германия, Полша и т.н.

Най-големи увеличения на броя на биологичните производители са отчетени в България (39,9%), Белгия (15,4%), Словения (13,6%) и Хърватия (12%), а спадове са отчетени в Дания, Гърция, Латвия, Малта, Нидерландия, Румъния, Словакия, Финландия, Швеция и Великобритания.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

 

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.