Начало / Новини / Земеделие / България е с най-разпокъсаната земеделска земя в Европа

България е с най-разпокъсаната земеделска земя в Европа

agnews.bg

България е страната с най-раздробената земеделска земя в Европа,съобщава БНР. Средният размер на една нива у нас е между 3 и 5 декара. Общо обработваемата земя у нас е 38 млн. декара. Тя е разделена на 25 милиона парчета с 3,5 млн. души собственици.

Данните сочат, че до момента са уедрени 44 хиляди декара, а там, където процесът се е случил, броят на имотите в съответните землища е намалял три пъти, а размерът им се е увеличил до 300 процента.

До момента всички опити за уедряване на земята в България са изключително частна инициатива – на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Кирил Стоянов от Министерството на земеделието обясни пред “Хоризонт”, че у нас уедряването е доброволно, но то крие рискове, защото ако един от собствениците не е съгласен, земята не подлежи на комасация и тези имоти остават като “дупки” между уедрените парцели.

Някои от европейските страни са решили проблема с раздробяването на земята с комбинация на задължително и доброволно уедряване, като в страните, в които има принудителна комасация, разходите се заплащат от държавата.

За пет години Турция е уедрила 50 млн. декара земя, като използва механизма на референдумите. В определени землища се провеждат допитвания и когато се стигне до съгласие, комасацията става задължителна за всички собственици.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.