Начало / Новини / България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г.

България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г.

agnews.bg

„България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г. Успяхме, с подкрепата на председателството на Съвета, както и на останалите страни-членки да запазим нивата на квота на калкан, съгласно миналогодишната квота. По този начин не само няма намаление на квотата за калкан, но и успяхме да защитим и да запазим същите нива от миналата година.“ Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев след заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. Той допълни, че това решение е важно за развитието нашия риболовен бранш.

Комисията подкрепи предложението на България за засилване на контрола на количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията на рибния запас на калкан в екваторията на Черно море от третите страни, информира още Грудев. „Те също трябва да бъдат ангажирани в процеса по запазване на популацията на калкан“, уточни заместник-министърът. Той посочи, че страната ни е поела политически ангажимент за засилване на контрола и съвместните проверки с Румъния. „Приехме удължаване на периода за забрана на улов на калкан с 30 дни, което беше и едно от нашите предложения с цел по-оптималното ползване на ресурса. Забраната за улов на калкан ще бъде от 1 април до 30 юни на календарната година, удължаваме с 15 дни преди началото и 15 дни след края на забраната“, каза още Васил Грудев.

По време на заседанието се отхвърли предложението за нулев улов на акула в екваторията на Черно море. „Ангажираме се за докладване на количествата улов, в това число включихме вече и уловите под 50 кг. Още в средата на следващата година ще бъде направен двустранен преглед с Комисията, за да видим какво е развитието на популацията“, каза заместник-министърът.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.