Начало / Новини / България иска ЕК да излезе с решение за мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит

България иска ЕК да излезе с решение за мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит

мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит

България иска Европейската Комисия да излезе със специално решение относно мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит. Това стана ясно по време на среща на министърът на земеделието и храните Десислава Танева в рамките на участието й на Съвета на министрите в Брюксел с комисаря по здравеопазване и безопасност на храните г-н Витенис Андриукайтис.

По време на срещата министър Танева отправи предложение ЕК да предприеме мерки, които да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните-членки. „Ние предлагаме да има предварителна ваксинация в зони с очакван риск, а методът „стемпинг аут“ да се прилага само за заболелите животни с клинични признаци. Трябва да се вземат анализите, направени от България и Гърция по отношение на заболяването, за да се предотврати по-нататъшното разпространение в Европа и да бъдат предприети спешни мерки”, каза още министър Танева. Тя допълни още, че е необходимо да се вземе решение и за промяна на режима на ограничения в търговията с продукти, които да съответстват на риска.

„Необходимо е да се чуе мнението на българската научна общност, която има различно виждане относно мерките за справяне с болестта и възможността методът за убиване на всички потенциално заразени животни да бъде променен и да се убиват само тези с признаци на болестта“, каза още Танева. Двамата се обединиха около необходимостта за провеждане на предложения от страна на България дебат в научната общност относно заболяването, като комисар Андриукайтис прие предложението наши представители на научните среди да вземат участие на инициирания дебат в ЕК.

„Успяхме много бързо да осигурим ваксини и България проведе спешно ваксинацията. Това показва, че координацията между България и ЕК е на много високо ниво”, заяви от своя страна комисар Андриукайтис. „Ще предоставим цялата необходима технически и финансова помощ, като използваме всички инструменти и методи за овладяване на кризи.“, каза още той и допълни, че високо оценява усилията на България.

Министър Танева благодари за добрата работа с Европейската комисия. Тя информира, че към днешна дата на територията на страната са регистрирани близо 80 огнища в Южна България, а броят на убитите животни е близо 1700 крави. „Втората пратка ваксини вече пристигна, но в съседните държави заболяването се разраства изключително бързо”, каза още Танева.

„Очакваните разходи ще възлязат на 15 млн. евро и ние ще разчитаме много на вашата подкрепа”, поясни Танева и допълни, че България е изпратила писмо с искане за финансова подкрепа от ЕК. Относно финансирането комисар Андриукатайс заяви, че на страната ще бъдат възстановени максималният възможен процент 75 % от направените разходи във връзка с кризата. Той допълни още, че средствата ще бъдат компенсирани след преглед на документите относно начина на извършване на мероприятията по овладяване на заразата.

От AgNews BG

Прочетете също

download

Уведомителните писма за директните плащания тръгват онлайн!

Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават вече онлайн уведомителните си писма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.