Начало / Новини / България и Китай ще разширяват сътрудничеството в сферата на земеделието

България и Китай ще разширяват сътрудничеството в сферата на земеделието

DSC_0358

„Страната ни иска да разшири сътрудничеството с Китай при вноса на български пресни череши и месни продукти“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на срещата си с неговия китайски колега Чу Донгю в гр. Пекин. Заместник-министър Грудев посочи, че България оценява активната подкрепа и участие на Китай и останалите 15 страни от Централна и Източна Европа в дейността на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. „Надявам се Центърът да се превърне в платформа за планиране и стимулиране на практическото сътрудничество между реални субекти в селското стопанство – сдружения и компании, които да развиват търговски взаимоотношения в сферата на земеделието“, допълни още той.

„България е първата държава от ЦИЕ, която инициира посещение в Китай, след създаването на Центъра. Доброто приятелство между двете държави е важно за сътрудничество в областта на земеделието“, заяви от своя страна зам.-министър Чу Донгю. Той изрази намерение за задълбочаване и по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество в областта на селскостопанската наука и технологии.

Зам.-министър Грудев информира своя колега за откриването на национален павилион в Всеобхватната трансгранична пилотна зона в Ханджоу, Китай. „България счита за изключително важно по-нататъчното развитие на сътрудничеството и откриването на нови павилиони с цел промотиране на качествени български продукти на китайския пазар е стъпка в правилната посока“, допълни Васил Грудев. Той каза, че след проведените срещи, сме уверени, че това е възможно и очакваме стартиране на преговори за откриване на български павилион и в свободната зона на Шанхай.
Зам.-министърът коментира и посещението на българската делегация в Шанхайската пилотна зона за свободна търговия, където се проведоха разговори с ръководството й и на DIG Market. „Надяваме се, със съдействието на Центъра, 16-те страни от ЦИЕ да имат възможност да открият свои национални павилиони в свободна търговия“, заяви Грудев.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.