Начало / Новини / Земеделие / България не е получавала официална информация, че Франция забранява вноса на череши от страната ни

България не е получавала официална информация, че Франция забранява вноса на череши от страната ни

Черешова-градина

България не е получавала официална информация, че френското правителство забранява вноса на череши от страната ни. Това съобщиха за “Хоризонт” от Министерството на земеделието. Уточнението е по повод публикации в български и чужди интернет издания, според които Франция спира да внася череши от България заради употребата на определен инсектицид.

Според публикациите френското решение е да спре вноса на череши от България, Румъния, Чехия, Австрия, Люксембург, Турция, САЩ и Канада. Като причина се посочва, че при проверка на доставките от тези държави са открити масови нарушения на фитосанитарните изисквания поради обработка на черешовите градини с инсектицида Диметоап. Това вещество е забранено във Франция заради високата му токсичност, допълват изданията.

Според българската Агенция по безопасност на храните обаче този инсектицид е разрешен за употреба в ЕС и обработката с него не е нарушение.

От българското агроведомство се позоваха на публикация в Ройтерс, според която Франция е информирала Европейската комисия, че възнамерява да наложи забрана на внос на череши от изброените страни, но не е получила такова одобрение от Брюксел, а официално уведомление в България така и не е получено.

Според статистиката през 2015 година България е изнесла 1 574 тона череши, като едва 2 процента от тях са за френския пазар.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.