Начало / Новини / Земеделие / България не е получавала официална информация, че Франция забранява вноса на череши от страната ни

България не е получавала официална информация, че Франция забранява вноса на череши от страната ни

Черешова-градина

България не е получавала официална информация, че френското правителство забранява вноса на череши от страната ни. Това съобщиха за “Хоризонт” от Министерството на земеделието. Уточнението е по повод публикации в български и чужди интернет издания, според които Франция спира да внася череши от България заради употребата на определен инсектицид.

Според публикациите френското решение е да спре вноса на череши от България, Румъния, Чехия, Австрия, Люксембург, Турция, САЩ и Канада. Като причина се посочва, че при проверка на доставките от тези държави са открити масови нарушения на фитосанитарните изисквания поради обработка на черешовите градини с инсектицида Диметоап. Това вещество е забранено във Франция заради високата му токсичност, допълват изданията.

Според българската Агенция по безопасност на храните обаче този инсектицид е разрешен за употреба в ЕС и обработката с него не е нарушение.

От българското агроведомство се позоваха на публикация в Ройтерс, според която Франция е информирала Европейската комисия, че възнамерява да наложи забрана на внос на череши от изброените страни, но не е получила такова одобрение от Брюксел, а официално уведомление в България така и не е получено.

Според статистиката през 2015 година България е изнесла 1 574 тона череши, като едва 2 процента от тях са за френския пазар.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.