Начало / Новини / България предлага в новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването

България предлага в новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването

България предлага в новия програмен период пчелите да бъдат включени в обхвата на озеленяването,заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред” , която се проведе в Брюксел. Тя допълни, че страната ни е за въвеждане на европейски регистър на пчелните семейства. По думите й, именно подобна база данни би подкрепила сектор „Пчеларство“,  като ще се създадат добри условия за прозрачност и сигурност.

Десислава Таневa подчерта и необходимостта от включването на меда в обхвата на земеделските продукти , които могат да бъдат доставени в училищата. ,,Това е и част от възпитанието на младото поколение как да се храни здравословно“, допълни тя. Министър Танева каза още, че България е и за удължаване на срока за забрана на неоникотоноиди при сортиране на семена. По време на конференцията тя заяви, че страната ни е на осмо място в Европейския съюз по производство на пчелен мед. „В България  това е секторът,  в който биологичното производство е с най-голям относителен дял от цялото производство, а именно 20 %“, отбеляза Танева.

Конференцията „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред” е част от поредица събития, посветени на Европейската седмица на пчелите и опрашването, която се провежда за четвърта поредна година.  Организатор на тазгодишното издание за първи път е българският евродепутат Мария Габриел в качеството й на председател на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, както и зам.-председател на цялата интергрупа. Министър Танева заяви още, че в България името Мария Габриел и медът и пчелните продукти вече са синоним. „Тя е лицето за по-добри условия за развитие на сектор „Пчеларство“, подчерта министърът.

В рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването министър Танева и евродепутатът Мария Габриел откриха „Селището на пчелите“, по време, на което българският щанд предизвика огромен интерес, с участието на 12 български производители на мед.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.