Начало / Новини / Българското земеделие отбелязва възходящ тренд в производството на всички отрасли за 2015 година

Българското земеделие отбелязва възходящ тренд в производството на всички отрасли за 2015 година

agnews.bg

Българското земеделие отбелязва възходящ тренд в производството на всички отрасли за 2015 година. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на 25-тата Международна селскостопанска изложба „АГРА“ 2016. Тя уточни, че въпреки трудностите, които срещнаха земеделските стопани през изминалата година, се отчита ръст на всички видове животни, с изключение на млечното говедовъдство. Министър Танева отбеляза, че благодарение на стартиралите през 2015 г. две нови схеми за обвързана подкрепа, се отбелязва ръст и в броя на животните под селекционен контрол.

„За изминалата година отчитаме също най-висок ръст в биологичното производство, както и увеличение с над 30 % на операторите в системата на контрол. При трайните насаждения и зеленчуците отбелязваме увеличение в производството“, каза още Десислава Танева. Тя изрази надежда, че благодарение на мерките за подкрепа в обхвата на директните плащания, страната ни ще продължи да развива балансирано земеделско производство. „Нашата цел е този възходящ тренд да стане устойчив и да се увеличат доходите на земеделските производители“, допълни министърът на земеделието.
Министър Танева съобщи, че в края на тази седмица ще бъдат разплатени още 143 млн. лв. по няколко от мерките в обхвата на директните плащания за необлагодетелствани райони и Натура 2000.

„Радвам се, че в рамките на тазгодишната изложба, Селскостопанската академия може да предостави на българските земеделски производители нови сортове и нови технологии, с които да подобрим ефективността си“, подчерта още тя.

На организаторите, изложителите и земеделските производители, присъстващи на едно от най-мащабните изложения, министър Танева пожела възстановяване на стари и откриване на нови пазари.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.