Начало / Новини / Европроекти / Бюджет за нови осем рибарски групи е предвиден по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Бюджет за нови осем рибарски групи е предвиден по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

prez-iuni-startira-novata-programa-za-morsko-delo-i-ribarstvo-376638

Бюджет за нови осем рибарски групи е предвиден по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на бизнес форум в град Бургас. Тя допълни, че тази мярка се очаква да бъде отворена в последното тримесечие на настоящата година.

Бургаска област бележи успех в приключилата вече програма в сектор „Рибарство”, по която на 40% от бюджета е подкрепил различни видове дейности в региона. „Добрите резултати са индикация за готовността на бранша да участва с проекти и в новия програмен период”, подчерта Танева. Тя съобщи, че на 30 юни е проведено второто заседание на Комитета по наблюдение към Програмата. „През месец юли се очаква отварянето на две мерки, едната от които е свързана с инвестициите в аквакултури”, отбеляза Танева. Министърът на земеделието и храните припомни, че в новия програмен период са предвидени 222 млн лв. за Програмата за морско дело и рибарство”, като 172 млн. лв. са от европейските фондове, а останалите 50 млн. лв. от националния бюджет.

Десислава Танева съобщи, че Министерство на земеделието и храните е направило предложение към всички черноморски държави да се създаде Консултативен съвет за управление на запасите в Черно море. „Ние сме предложили седалището на съвета да бъде в Бургас”, каза още министърът на земеделието и храните. Тя обясни, че целта е да бъдат защитени интересите на България и Румъния като страни членки, за които има по-високи изисквания, за разлика от останалите, които ползват ресурса без такива рестрикции. „Създаването на този съвет ще помогне за споделена отговорност за съхраняване на рибното богатство и баланс при уловите”, категорична бе министър Танева.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.