Начало / Новини / Везиева: Данък “вредни храни” ще навреди на бизнеса

Везиева: Данък “вредни храни” ще навреди на бизнеса

agnews.bg

Въвеждането на данък „вредни храни“ няма да подобри здравословното състояние на българите и ще навреди на бизнеса, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева пред участниците в провеждащата се в Пловдив конференция “БГ храна – предизвикателства и възможности”. Тя също подчерта, че проектът не е минавал на съгласуване в нито едно от министерствата, не е получил оценка на въздействие и от самото Министерство на здравеопазването.

Категоричното становище на Министерството на икономиката е, че подобен данък не трябва да се въвежда:

Ние имахме много срещи с различни формации на производители на хранителни напитки и продукти. Определено няма нужда от такъв данък, да не кажа, че в европейския свят няколко държави са въвеждали подобен тип данък, това е Дания, Финландия, Великобритания два пъти и са се отказвали, тъй като той не носи очаквания резултат за подобряване здравословния начин на живот на всяка една нация. Не можем обаче да отречем, че има проблем с това как живеем ние и как се храним, но според мен, за да подобрим тази част от живота си, по-скоро продуктите, които ползваме, трябва да съдържат по висока информационна част за себе си.

Според Даниела Везиева това може да стане чрез различен тип етикети, които по-подробно да представят съставките на храните:

Отколкото да бързаме да налагаме данък, който и така поднесен в този проект неясно кой ще администрира и по какъв начин ще се отрази на фиска, а по-скоро дава ясен сигнал затова, че ще затрудни бизнеса.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.