Начало / Новини / Животновъдство / Внасяме овчари от чужбина

Внасяме овчари от чужбина

item_ovce

Освен в туризма, ще се внасят кадри и за животновъдството, съобщи “Черноморски фар”. Овцевъди искат подкрепление от чужбина заради липсата на желаещи да се хванат на работа във фермите.

Най-добрият овцевъд за тази година – Красимир Боев, излъчен за поредна година от Областната експертна комисия по животновъдство към Областна дирекция “Земеделие“, е категоричен, че трудно се намира работна ръка за отглеждане на животни. „Ние нямаме проблем – овчари не ползваме. През зимата овцете ги гледаме на ясла, а лятото си имаме направени пасища и си пускаме стадата в тях“, казва овцевъдът. Той отглежда овце от две френски породи и една българска, основава фермата си през 2013 година. Тогава започва, внасяйки от Франция 1600 овце. Сега във фермата му в Карнобатско работят 12 души, обработва 4343 ха земи в селата Черково, Сигмен, Невестино. Прилага репродуктивен мениджмънт, като се е ориентирал към най-добрите млечни породи, една от които е френската „Лакон“ – за мляко. В момента има 3 000 овце. „Нашите овце нямат нужда да ходят като местните – да изминават километри, а най-много 500 метра до пастира и обратно. „Това, което го мислят, за работници от чужбина, може да се случи при колегите, които си гледат други породи, български овце, които се пашуват цяло лято, цяла зима. Няма вече хора, които да се хващат да пасат стадата от по 100 -200 – 300 овце. Даже аз знам, че в Добричко вече има около 20 души молдовци, които работят в животновъдството. Става дума за една голяма кравеферма. Така че е възможно и в овцефермата да има такива наети работници“, казва Боев. Той признава, че все по-трудно става и при него, когато при прибиране на сеното например трябва временно да се наемат работници. „Трудна работа е да наемеш общи работници. Искат по 30 лева на ден надник да даваме – било то за сено – бали, или за работници на фермата. 1000 лева им са заплатите – говорим за общи работници, хора които нямат образование. Не могат да си напишат имената, не могат да различават десет и двадесет лева, но въпреки това са с претенции за големината на заплатата. И пак никой не иска да се хване“, разказва Боев.

Лошото било, че местните хора не са постоянни в работата – днеска го има, утре го няма, а за фермерите това е голям проблем. И затова се предпочита да дойде някой от чужбина, който ще живее на квартира или във фермата и няма друго какво да прави, освен да ходи на работа.

Димитър Добрев – овцевъд от Пирне, който е и председател на Сдружение за развъждане и отглеждане на млечни овце, е категоричен, че идеята като цяло да се внася работна ръка е добра, но тя възбужда редица въпроси. „Каква е гаранцията, че като дойдат тези хора, точно в животновъдството ще започнат да работят, и то качествено? Вярно е, че има недостиг на работна ръка, но той не е единствено и само в животновъдството – има недостиг във всички сектори. Питам сериозно каква ще е гаранцията, че тези хора са с опит? С конкурс ли ще бъдат избирани? Ами ако се окаже, че тези хора искат просто да дойдат в България… Предполагам, че ще има визов режим и ако те не са пригодни да работят в овцевъдството – какво се случва? Ако такъв човек направи някаква щета – как ще се процедира?“, задава логични въпроси овцевъдът. И смята, че трябва да има сериозна правна обвързаност, на базата на разпоредби, които, например при неизпълнение на трудовия договор, да бъде върнат обратно в страната, от която идва.

Овцевъдът Митко Костов от Средец е склонен да използва чужденец в овцефермата си, стига условията за назначаването му да не са непостижими. „Трудно намирам качествена работна ръка. Тук по-скоро ни крадат, отколкото да ни работят. Ето, в момента сме в агнилна кампания. Аз съм денонощно сред стадото, на кого да разчитам. Това от една страна, а от друг, ниските изкупни цени – просто не си струва труда, който влагаме спрямо нищожната изкупна цена“, коментира овцевъдът. Той самият не знае докога ще оцелее, а е създал добра база и обича животните. Иска хора, които наистина да работят здраво в овцефермата. Успокоява се, че в момента има човек, но при изгодни условия може и да пробва да вземе чужденец.

Рейхан Ружди Алиосман, от село Каменяк, община Руен, има амбицията да прави модерно животновъдство. Отдал се е на овцевъдство и фермата му е за пример. „Навсякъде във фермата имам камери. Нагледал съм се на какво ли не. Определено мога да кажа, че качествени работници не се намират. Вземаме хора, които направо не знаят стойността на парите. Имат големи претенции, а не работят. Не може само да се изисква от нас като работодатели, трябва да се покаже и отношение от страна на работника към нас. А какво се получава на практика – днес дошъл на работа, утре го няма – напил се и всичко е веселба. На такъв човек не може да се разчита.

Ако законово се уреди привличането на работници от трети страни, които да покажат качества, аз ще съм един от хората, които ще поискат да назначат такива. Но да съм сигурен, че ще си вършат добре работата и ще са благодарни за онова, което като работодател правя за тях“, казва Рейхан . Той иска да посреща и гости в къшлата – да показва на хората животните и модерната техника, с която се грижи за тях, но е наясно, че трябва да има хора, които да ги посрещат и да показват отношение към нелекия трудов процес. „Трябват ми обучени хора, с добро отношение към животновъдството, запалени в работата, които да представят фермата. Не става това да го правя само аз“, убеден е овцевъдът.

Поне 1000 пастири от бившите съветски републики да бъдат привлечени на работа в наши ферми. Би било добре ако те са от българските общности. Такова искане е отправила Асоциацията на овцевъдите и козевъдите до Социалното министерство. Като, разбира се, в него се подчертава, че не е задължително да са от български корен, по-важното е да имат опит в отглеждането на овце и кози. Затова се очаква да се търсят овчари от държави, където овцевъдството е традиционно и добре развито като Киргизстан, Азербайджан, Казахстан, Грузия, Узбекистан и др.

Проблемите в сектора са сериозни. Те ще бъдат разисквани и по време на Седмия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе през май край Лясковец.

Източник: faragency.bg

© 2018 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.