Начало / Новини / Земеделие / Врачанският съд осъди условно фермер заради злоупотреба с евросредства

Врачанският съд осъди условно фермер заради злоупотреба с евросредства

agnews.bg

Врачанският окръжен съд даде условна присъда от две години лишаване от свобода на зърнопроизводител, обвинен в злоупотреба с евросубсидии,съобщи БНР. Това е вторият случай на осъден условно фермер, предоставил неверни данни за обработваеми площи, за да получи европейски средства.

Окръжната прокуратура във Враца разследва още шест подобни престъпления.

Присъдата е за зърнопроизводител от град Роман, получил преди 3 години две хиляди лева евросубсидии от Фонд “Земеделие”, като е представил неверни сведения за ползването на шест хектара земеделска земя. Случаят е бил разкрит, след като друг фермер, притежаващ законен договор за ползването на същите площи, не е успял да получи финансиране за тях.

До тази година, когато земеделското министерство затегна контрола върху европомощите, застъпването на няколко получатели на евросредства за един и същи терен беше сред проблемите на зърнопроизводителите. Много от тях оставаха без субсидии за площи, защото някой друг е декларирал, че ги обработва.

Според Камелия Трифонова, говорител на Врачанската прокуратура, голямо значение за осветляването на подобни случаи има създаденият преди година отдел за икономически и корупционни престъпления.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.