Начало / Новини / Земеделие / Все повече земеделски производители отглеждат маточина

Все повече земеделски производители отглеждат маточина

agnews.bg маточина

В последната година-две се отчита завишен интерес към маточината, като етерично-маслена култура, съобщи в Добрич Методи Стефанов – директор маркетинг и суровини в „Интермед 1“ – фирма, производител на биологично отгледани етерично-маслени култури и дестилерия за производство на етерични масла от тях.

Досега в страната с маточина са заети 1000 дка, като прогнозата е до края на тази година площите с маточина в страната ще стигнат 3 хиляди дка, а до 2017 г. – 7-8 хиляди.

Изкупната цена на маслото от маточина миналата година е била 3000 лв. за килограм. Средно от декар пък се добива между 800 грама и 1.5 кг масло.

Стефанов прогнозира увеличение на площите, засети с етерично-маслени култури. Причината е, че доходността от тях е много по-висока от тази в зърнопроизводството.

Миналата година площите с лавандула в страната са били 40 хил. дка. Тази година се очаква да се увеличат. Средният доход от 1 дка лавандула е 350 лв., при разход от 100 лв. Според Стефанов, първоначалната инвестиция в 1 дка насаждения лавандула е около 400 лв., а при маточината инвестицията за такава площ е в размер на 600-700 лв.

Миналата година лавандуловото масло е изкупувано у нас на цена от 120-130 лв. за килограм средно, като добивът средно от декар е бил 10-15 кг масло.

Сред сериозните проблеми в сектора е работната ръка, тъй като етерично-маслените култури се обработват ръчно.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.