Начало / Новини / Земеделие / В Гоцеделчевско е изкупен под 50% от тютюна

В Гоцеделчевско е изкупен под 50% от тютюна

agnews.bg

По-малко от половината тютюн е изкупен в Гоцеделчевския район, въпреки обещанията на заместник министъра на земеделието Цветан Димитров пред производителите кампанията да се активизира,съобщи БНР.

Слабият интерес на фирмите рефлектира и върху изкупната цена, която производителите определят като несправедливо ниска спрямо много доброто качество на тютюна. Средната цена се движи между 4.50 – 5 лева. Висок е процентът на така нареченото „неплатимо количество“, който според приемателните комисии е 7-8 , а производителите настояват да е не повече от 2-3 процента, както и това да бъде записано в промените на Закона за тютюна, който предстои да бъде гледан в Парламентарната комисия по земеделие.

Имаме основание да се съмняваме, че фирмите ще изпълнят обещанието си да изкупят цялото количество тютюн, включително и недоговорирания, каза председателят на сдружението на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов. По думите му, собственикът на една от фирмите, която трябва да изкупи над 150 тона в района на Сатовча и Гърмен, е заявил, че се отказва от договорите.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.