Начало / Новини / Животновъдство / В село Репляна се откри демонстрационен център за преработка на мляко от рядката порода реплянска овца

В село Репляна се откри демонстрационен център за преработка на мляко от рядката порода реплянска овца

repljana01

В него ще се прозвеждат кисело мляко и сирене по Наредба 26 за директни продажби. Центърът е изграден във ферма с 500 овце. Собственикът Димитър Иванов нарича агнетата билкови, защото пасат в район, в който виреят около 100 вида билки.

Демонстрационен център за преработка на овче мляко „Реплянка“ отвори врати в края на месец август в село Репляна. То се намира в община Чупрене, в сърцето на Западна Стара планина. Центърът е изграден и финансиран по българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, с експертната подкрепа на Българското дружество за защита на птиците. В него са вложени около 50 хиляди лева.

В демонстрационния център, разположен във фермата на Димитър Иванов ще се произвеждат сирене и кисело мляко. Продуктите ще се реализират по Наредба 26 за директна продажба. Разрешение за това е получено през месец август от Министерство на земеделието и храните. Центърът ще може да се посещава с учебна и опознавателна цел от ученици, студенти, туристи и гости на селото.

Фермата е създадена през 2008 г. В нея се отглеждат 500 броя овце от породата реплянска. Това е традиционна местна порода, плод на народна селекция и носи името на селото, в което се намира. Включена е в списъка на автохтонните видове, застрашени от изчезване. Според последното преброяване броят на животните, които се отглеждат в Северозападна България в района около градовете Монтана, Белоградчик и Видин, е не повече от 4 000 за страната.

След официалното откриване г-н Иванов поведе гостите към центъра, построен на гърба на оборите. Там показа мандрата за производство на кисело мляко и сирене. Дневният й капацитет е да преработва 250 литра мляко. От 250 литра мляко като краен продукт може да се получи 50 кг сирене.

За себе си г-н Иванов разказа, че е родом от Враца, а с животновъдство се занимава от 10 години. Преди това е бил военослужещ, офицер от резерва. След пенсионирането си приел предизвикателството да се впусне в неизвестна за него област тогава, в която сега се чувства професионалист. Когато тръгнал да купува овце за стадото му предлагали различни породи, включително и френски, по-нови, но той като военен бил консервативно настроен и заложил на местната порода, а и тя била изпитана във времето. До момента не е кандидатствал по нито една от мерките на Програмата за развитие на селските райони. Преценил, че условията, които предлага българо-швейцарския проект са добри и достатъчни за фермата, а човекът, който е бил плътно до него от началото до края на проекта е Мирослава Дикова. Тя е координатор на проекта „За Балкана и хората“ от страна на Българското дружество за защита на птиците. В рамите на проекта се подпомагат фермери – животновъди да затворят цикъла на производство, да се регистрират по наредба 26 и да реализират своята продукция по най-добрия за тях начин..

Демонстрационният център във ферма „Реплянка“ е един от очакваните резултати на проекта „За Балкана и хората“, чиято цел е да покаже връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност и да демонстрира на практика как тази връзка може да е печеливша за всички – за местните хора, за бизнеса и за природата. Добавянето на стойност към първичния продукт води до повишаване на приходите във фермата, като същевременно потребителите получават достъп до чиста и качествена храна, а пасищата са добре поддържани. Подобрява се шансът на реплянската овца да се запази като вид и да продължи да се отглежда в региона на Западна Стара планина.

Източник: Агровестник

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.