Начало / Новини / Други / Георги Костов: Почти 57 % от територията в горите на България са зони по Натура

Георги Костов: Почти 57 % от територията в горите на България са зони по Натура

agnews.bg

„Почти 57 % от територията в горите на България са зони по Натура“, каза заместник министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов при откриването на новоизградената туристическа инфраструктура в Природен парк “Българка”. Тя е изградена по проект “Дейности за устройство и управление на Природен парк “Българка””, финансиран по Оперативна програма околна среда 2007 – 2013. „За сравнение процентът на горите попадащи в Натура в Германия е 14. България е изключително важна като страна, опазваща своята природа на европейско ниво. Аз съм горд от факта, че у нас се срещат редица видове, които не можем да видим в нито една европейска страна“, каза зам.-министър Костов. Природен парк „Българка“ е част от тази комплексна политика на опазване на българската природа.

По думите на Георги Костов, резултатите от работата на Министерството и Изпълнителната агенция по горите по отношение на природните паркове през последната година може да се сравни с работата през целия предишен програмен период. В местността „Узана“ край Габрово зам.-министърът на земеделието и храните откри новоизградена туристическа инфраструктура, която е част от дейност на ДПП „Българка“ по проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ На откриването присъства и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев.

Инвестицията по проекта е на стойност 5 810 643 лв. Благодарение на този финансов ресурс, са изпълнени много от необходимите мерки за устойчиво развитие на защитената територия и са осъществени дейности по опазване и възстановяване на консервационно значими местообитания и видове. В резултат на работата по проекта е изградена и нова туристическа инфраструктура на територията на парка. Разработени са образователни и информационни материали. Изградени са указателни табели, туристически маршрути, информационни пунктове – туристически карти, беседки, кътове за отдих и наблюдателни съоръжения. Заснети са филми, и са изградени иновативни интерактивни съоръжения за обучения. Сертифицирана е марка „Българка“, с което ще бъдат подпомогнати местните производители. Една от основните дейности по проекта е изграждането на база данни за територията на парка от гледна точна на биологичното разнообразие. Благодарение на осъществяването на тази дейност има информация и детайли за животинския и растителен свят.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.