Начало / Новини / Крими / Далавера за милиони! Ферми за патици по европроекти без птици в тях, освен една – умряла

Далавера за милиони! Ферми за патици по европроекти без птици в тях, освен една – умряла

big_1501

По документи хората от фермите са свързани с разследваните и оправдани за източване на пари по програма САПАРД.

Така изглеждат работещи и одобрени от всички български институции ферми за патици. С гаранция за безопасна продукция. Обектите са финансирани от Фонд “Земеделие” с европейски средства. Имат издадени разрешителни за животновъдни обекти от Агенцията за безопасност на храните, разказва в репортаж Нова телевизия. И в тях трябва да се отглеждат патици.

В края на миналата година от Фонд „Земеделие“ изплащат на четирите фирми общо над 5 милиона лева, защото по документи са завършени, а малко преди това от Агенцията по храните им издават удостоверения за животновъден обект. Това означава, че отговарят на всички условия за безопасно отглеждане.

Кога и колко патици е имало в обектите, на които е платено, за да работят като паткарници, е трудно да се установи. Причината е разминаването в различните документи и наличието на няколко анекса, с които постоянно се намалява изискваният брой патици. Единият – с техническа грешка.

По време на обиколките на обектите, журналистите виждат една патица. Умряла. След сигнала ни в Агенцията за безопасност на храните, попадат и на тяхна проверка на място.

Има и друга ферма за патици, близо до Ловеч. Парите за нея също са изплатени и според проекта към нея би трябвало да има работещо торохранилище. То, обаче, не функционира и патешката тор се излива в полето.

Половин година след превеждането на парите на обектите край Ихтиман, от Фонд “Земеделие” предприемат стъпки да си ги искат обратно. Изпратили са писмо до управителя, който живее във фургон.

По документи, четирите фирми край Ихтиман нямат нищо общо. На практика, обаче, обектите им са идентични, подават документи пред различни институции в един и същи ден, а справка в Търговския регистър показва мрежа от повтарящи се лица, част от които водят към хора и фирми, свързани с тези, които бяха разследвани и наскоро оправдани за източване на пари по програма САПАРД.

Директорът на Фонд „Земеделие” отказва да говори.

Целия репортаж гледайте във видеото, ТУК.

Източник: Нова тв

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.