Начало / Новини / Деветнайсет страни от ЕС вече могат да забранят отглеждането на генномодифицирани култури

Деветнайсет страни от ЕС вече могат да забранят отглеждането на генномодифицирани култури

photo_verybig_195311

Две трети от страните – членки на Европейския съюз, могат да пристъпят към въвеждането на забрана за отглеждането на генномодифицирани култури на своя територия, след като засегнатите компании предпочетоха да не се противопоставят. Това обяви вчера Европейската комисия, пише Франс прес,цитиран от БТА.

“Всички искания на 19-те страни членки са били приети от компаниите”, заяви говорителя на ЕК Енрико Бривио, като добави, че географският обхват на ГМ културите сега съответно ще бъде преразгледан.

Деветнайсетте страни включват България, Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша и Словения. Германия е поискала ограничено право на изключване за ГМ проучвания, а Дания и Люксембург засега искат да забранят само четири ГМ култури. Белгия и Великобритания пък са поискали да прилагат забраната само за части от територията си.

“През последните 20 години ГМ технологията е била приета само от шепа държави за шепа култури. Затова не е изненада за нас, че две трети от страните в Европа са решили да я забранят”, коментира експертът по хранителната политика на “Грийнпийс” ЕС Франциска Ахтерберг.

Около 85 процента от ГМ културите се отглеждат в само 4 държави в света – САЩ, Бразилия, Аржентина и Канада. Заедно те представляват едва 3 процента от земеделските земи в световен мащаб, сочи доклад на екологичната организация.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Pigs on the farm. Happy pigs on pig farm. piglets

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.