Начало / Новини / Други / Диви прасета унищожават насажденията в боляровско

Диви прасета унищожават насажденията в боляровско

photo_verybig_1312060

Глигани нападат масиви със слънчоглед и царевица в ямболската община Болярово. Нанесените щети са големи, а земеделските стопани са безсилни срещу увеличената популация на дивите животни, съобщи БНТ.

Николай Димов е земеделски производител, който обработва около 70 000 дка в землищата на няколко планински села в община Болярово. Нападенията на глигани започнали преди 20 дни, като са засегнати предимно масиви със слънчоглед и царевица.

„Щетите са доста големи, не сме правили все още комисии да установим точните щети, но предполагам, че ще бъдат между 5-10%. Този масив тук е над 50% унищожен… Щетите по мои предположения ще бъдат между 50 и 100 хиляди лева”, разказва Димов.

Застраховки срещу нападения на диви животни няма и земеделските стопани разчитат на обезщетения от държавата. Според Николай Димов опасност от нападения на глигани в близките населени места на този етап няма.

“Популацията на дивата свиня на този етап за тази година е много голяма. Имам колеги от полските райони, които също казват, че имат поражения… Ловните дружинки в периода, в който е разрешен лова на дива свиня отстрелват, но не могат да урегулират, тук могат да се намесят горските и евентуално да се предприемат някакви действия.”

От браншовите организации на земеделските производители настояват пред Министерството на земеделието за промяна в Закона за лова и Закона за опазване на земеделската продукция, за да бъдат защитени от набезите на диви животни.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.