Начало / Новини / Земеделие / Диян Танев: Благодарение на новите торове, машини и технологии, добивите ми са над нормалните!

Диян Танев: Благодарение на новите торове, машини и технологии, добивите ми са над нормалните!

agnews.bg

Диян Танев e арендатор от Нова Загора, който стопанисва 17 000 дка.

За постигане на по-ниска себестойност на продукцията, трябва всеки от нас да спазва няколко основни правила, сподели земеделският производител, който е и агроном по образование.

За добрите практики на един зърнопроизводител и предизвикателствата пред зърнопроизводството в новите условия през последните години сподели личния си опит и намерения г-н Диян Танев с колеги в Стара Загора в рамките на форума „Фермата”. Той е агроном по професия, собственик и управител на „Агроплод” Нова Загора. Стопанисва 17 хиляди декара земя. Отглежда традиционните за района култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, лавандула. Към момента има 5 000 дка поливни площи. Член е на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

– В процеса на дейността ми се наложи да наемам нископродуктивни земи. На тях съм засял лавандула и ги използвам за екологично насочени площи (ЕНП), които се наложиха през последната година за усвояване на субсидиите. В машинният си парк разполагам със седем трактора по 100 к.с., два по 250 к.с. и два комбайна. Зърнобазата ми се състои от три силоза по 1000 тона и три плоски склада, съответно два по 1000 тона и един от 500 т. Обмислям в бъдеще нейното разширение, тъй като за момента не ми е достатъчна. Екипът, с който работя, се състои от 12 механизатора, 6 работника, двама служители в офиса и един агроном.

Ще започна със сеитбите. Първата е за есенната рапица, която се оказа едно от големите предизвикателства за стопанството. При нея прилагам технологията на дълбока оран и в зависимост от валежите – дисковане и култивиране. Ако не е валяло обработвам с активна брана, което е доста скъпо мероприятие, но понякога неизбежно. Веднага след сеитба започвам да торя, за да използвам евентуалните валежи. Прилагам последните селекции хибриди на различни фирми.

При сеитбата на пшеница и ечемик използвам две технологии. Едната е класическата с предварително дисковане на предшественика – двукратно или трикратно. Засявам с класическа сеялка и след това валирам. Новата технология, която прилагам от тази година, е директна сеитба след еднократно или двукратно дисковане. Използвам машина, съчетаваща дисковане, сеитба и валиране.

В моето стопанство голямо предизвикателство е засяването на пшеницата след предшественик царевица. Прибираме я късно, времето за подготовка на площите е много малко и е необходима много техника. При моите 2500 декара царевица това изисква голямо натоварване на машините и хората за кратък период, но успяваме да се справим.

При сеитбата на пролетните култури също прилагам две технологии на сеитба. При едната използвам сеялка с дискове. Миналата година при влажни условия нямах проблеми. Различното от стандартната технология е впръскването локално на хербицид и течен тор. Това ми носи доста икономии на средства за препарати. Растителната защита извършвам с два вида машини. Едната е прикачна пръскачка с обем на резервоара 3,200 тона и захват от 24 метра. Тя е много производителна. При по-влажни години обаче тракторът трябва да е с повече конски сили, за да може да влиза в окопните култури. Другата пръскачка със същия захват, със среден обем резервоар и със същия трактор е навесна и се представя доста по-добре при окопните култури.

За най-чакания момент – жътвата, използвам два комбайна. Оборудвани са със системи за картиране на добива. Така в края на деня мога да видя във всяка една точка каква е била продукцията и да си направя изводи за състоянието на посевите. Извозвам зърното, което е 250-300 тона при нормален работен ден, с три трактора по 100 к.с. с 15-тонни ремаркета.

Успоредно с жътвата извършвам напояване на 2 500 декара с царевица със специализирани машини. Една от тях обслужва до 250 декара и за момента са ми достатъчни за площите, които напоявам.

При дълбоката оран важи правилото – колкото по-рано, толкова по-добре. За това организирам нощни смени, за да съм приключил в края на август на 100% с нея. Дълбочината гледам да е 30 см, защото съм се убедил, че повече не е необходимо.

Не след дълго идва жътвата и сушенето на царевицата. С първата сушилня се сдобих преди година. Това ми даде възможност да залагам сортове с по-дълга вегетация, които се прибират с по-висока влажност, но добивите при тях са доста по-високи. Сушилнята ми дава възможност да отглеждам и царевица втора култура, която засявам обикновено след ечемик. Успявам да я прибера най-късно до 10-15 ноември на зърно.

Всичките ми машини са оборудвани с GPS-и. Те ми дават информация във всеки един момент, къде се намират, каква площ са минали и с каква мощност, контрол за разхода на горивото и т.н.

Благодарение прилагането на всички нови генетики, които се появиха на пазара за семена, на новите торове и използването на нови машини и нови технологии, добивите ми са нормални и над нормалните за едно такова стопанство. От три години правя почвени анализи преди всяка кампания за торене и торя там, където има нужда и от каквото има нужда.

При новосъздалата се обстановка с ниски цени и намалени плащания трябва да търсим начин как да оцеляваме. Единият от начините е да участваме във всички възможни схеми за подпомагане, колкото и малко да са те. Тук е мястото чрез организации, каквато е нашата (Тракийски съюз на зърнопроизводителите), да договорираме по-добри условия на подпомагане.

Другият начин е чрез постигане на по-ниска себестойност на продукцията.

И накрая всички зърнопроизводители трябва да се нагаждаме към новата политика и да започнем малко по-малко да отглеждаме интензивни култури, които ще допринесат за по-високи финансови резултати на стопанството.

Източник: Агровестник

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.