Начало / Новини / Земеделие / Договорираните количества тютюн ще бъдат изкупени, увериха фирмите-изкупвачи

Договорираните количества тютюн ще бъдат изкупени, увериха фирмите-изкупвачи

agnews.bg

Договорираните количества тютюн ще бъдат изкупени. Това стана ясно на среща, която се проведе днес между заместник-министър Цветан Димитров и фирмите-изкупвачи на тютюн, инициирана от Министерството на земеделието и храните.

Търговците не се ангажираха с конкретни срокове, защото кампанията пряко зависи от метеорологичните условия. „До една седмица се очаква да приключи кампанията по изкупуване на тютюна от сорт Кабакулак“, заявиха представителите на фирмите. Двете страни се обединиха около твърдението, че само с висококачествена продукция може да се търсят нови пазари и конкурентни цени.

На срещата бяха обсъдени и предстоящите изменения в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които предстои да бъдат обсъдени в Комисията по земеделие през следващата седмица. Целта е да бъде въведен регистър на търговските фирми, които се занимават с изкупуване на тютюн, както и на лицата произвеждащи тютюн. В регистъра на производителите ще се регистрират и договорите за изкупуване, гарант, че този процес ще бъде реализиран, но при конкретни условия постигнати като договореност между страните. Ще бъде акцентирано върху минималните изисквания към качеството на тютюна, както и по отношение на добрите производствени практики, като условие за постигане по-голямо качество на произвеждания у нас тютюн и конкурентната му цена.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.