В разгара на родното зеленчукопроизводство, цените на зеленчуците остават високи. На българския пазар зеленчуците, които продавачите ни представят, че са родно производство, държат в пъти по-висока цена от тези на зеленчуците в Турция.
Например, на пазара в Бургас днес хубави домати и краставици под 1.80 лв., трудно биха се намерели. В Одрин цената е 56 ст. за розовия домат и 72 ст. за килограм краставици. Патладжанът тук струва 1.40 лв., а чушките в зависимост от сорта са на цена между 1.60 и 2 лв.
В Одрин цените са между 0.25 лв и 0.93 лв за килограм.
Нашата проверка установи, че има и голяма разликата в цената на плодовете. Ако тук един килограм праскови струват 1.90 лв., то по граничните населени места в Турция, хората харчат само 40 ст. за килограм.
Източник:www.turkeybg.com