Начало / Новини / Земеделие / ДПС настоява да бъде отложено разглеждането на второ четене на Закона за тютюна

ДПС настоява да бъде отложено разглеждането на второ четене на Закона за тютюна

agnews.bg тютюн

Депутатите от ДПС ще настояват да бъде отложено разглеждането на второ четене на Закона за тютюна.Това стана ясно след приключилата среща в парламента между парламентарната група и асоциациите на тютюнопроизводителите. От ДПС предупредиха, че предстои много сложна ситуация и стачна готовност в сектора.

От ДПС очертаха много проблеми за тютюнопроизводителите тази година и припомниха, че предложеният нов закон за бранша е отхвърлен на първо четене от ресорната комисия. В момента са приети и текстове за изменение, които повече ще създадат проблеми, категорична е Фрихан Ахмедова от ДПС:

Това, че се изисква регистрация на тютюнопроизводителите и в закона се заковават с три точки, по които те са задължени в срок до 31 март да го направят. Нашето искане е те да бъдат определени в наредба. Така направен законът е формален и не решава проблема.

Алиосман Имамов настоя за консултации с ГЕРБ:

Очевидно е, че някои от тези текстове не бива да бъдат приети в този си вид. Трябва активно да бъдат включени в тези консултации браншовите организации. Те основателно споделиха своите тревоги. Зреят протести.

Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн, също настоя за диалог:

Ние не сме тръгнали веднага на протести. Възпираме ги всички тютюнопроизводители. Те са недоволни от това, че кампанията всяка година има проблеми. Ние искаме да има заложено начало на изкупната кампания, край на изкупната кампания, реален срок за сключване на договори, реална дата – 15 февруари, за раздаване на семената, да има колективен договор между фирмите и сдруженията, с участие на представители на тютюнопроизводителите.

Източник:БНР

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.