Начало / Новини / Животновъдство / Държавната профилактична програма ще бъде планирана за 3 години напред

Държавната профилактична програма ще бъде планирана за 3 години напред

„Държавна профилактична програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните ще бъде планирана за 3 години напред, а не както е сега, година за година“, това каза в Кюстендил д-р Евгени Макавеев, главен секретар на Българска агенция по безопасност на храните, по време на среща от обучителната кампания за болестите по животните, провеждана от Министерството на земеделието и храните и БАБХ. По думите му, това ще внесе спокойствие и така ще могат да се планират дейностите по Програмата и те ще могат да бъдат проведени в оптималните срокове според ветеринарния календар.

На срещите в Кюстендил и Перник, д-р Макавеев представи пред общо над 120 животновъди и ветеринари от двете области, планираните промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, както и симптомите на болестите, които се разпространяват в съседните на България страни – Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни. „Една от мерките, които се предвиждат е ваксинация против антракс да се провежда в огнищата, които са възникнали през последните 50 години. Сега се ваксинира в огнищата възникнали през последните 30 години“, каза д-р Макавеев. Той допълни, че тази мярка се налага най-вече заради климатичните промени и дългата продължителност на живот на антраксните спори.

Промените във ветеринарномедицинското законодателство се налагат, за да се дисциплинират всички страни в процеса, изтъкна д-р Макавеев. Той подчерта, че готвените поправки в Закона за ветеринарно-медицинската дейност не са насочени специално към един или друг в системата, а целят да минимизират риска от болести и зарази, включително при хората. Основната част от тези промени са насочени към вменяване на задължения и на фермерите, и на частно практикуващи ветеринарни лекари и на официалните ветеринарни лекари, както и въвеждане на санкции за всяко неизпълнение на задълженията.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.