Начало / Новини / Други / Държавни институции и местна власт срещу незаконната сеч в Ботевград

Държавни институции и местна власт срещу незаконната сеч в Ботевград

na-112-shte-moje-da-podavame-signali-za-nezakonna-sech-290486

Изпълнителна агенция по горите инициира среща с представители на МВР и Прокуратура във връзка с нарушения на Закона за горите в региона на Ботевград.

Представители на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите – София, Държавно горско стопанство – Ботевград, Прокуратура и МВР обединиха усилия за засилване на контрола и противодействие на незаконните практики в горските територии в района на Ботевград. Това стана на инициирана от ИАГ среща между институциите, която се проведе днес в града. Присъстващите имаха възможност да споделят общи проблеми, свързани със съвместната им работа и да дискутират начините за тяхното разрешаване.

„Голяма част от проблемите, свързани с контрола върху незаконната сеч в района са предизвикани от организирани групи от социално слаби лица, които проявяват агресивно поведение при извършване на проверките”, каза инж. Мартин Иванов, директор на РДГ София. „Тъй като са социално слаби, те остават ненаказани. Това чувство на безнаказаност ги превръща в системни нарушители, понякога с по 40-50 акта”, допълни той. В същото време агресивното им поведение възпрепятства задържането на средствата на извършване на нарушение. Проблемът се усложнява и от липсата на техническа обезпеченост и средства, предвидени за задържането им.

Присъстващите се обединиха и от необходимостта за промяна в някои от текстовете на Наказателния кодекс, която да доведе до по-ефективни и справедливи наказания за нарушителите. „Има възможност да бъде даден достъп до електронната система на ИАГ, за да бъде улеснена работата на колегите от МВР и Прокуратура по преписки и досъдебни производства, свързани с нарушения в горските територии”, подчерта инж. Димитър Баталов, директор на Дирекция „Опазване на горите” в ИАГ. „Има такава практика в други райони на страната, която дава добри резултати”, допълни той.

Участниците в дискусията декларираха готовност за целенасочени общи действия, които да дадат отпор на нарушителите.
На срещата присъства новоизбраният кмет на града, който даде ясна подкрепа в борбата срещу нарушенията в горите.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

download

Уведомителните писма за директните плащания тръгват онлайн!

Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават вече онлайн уведомителните си писма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.