Начало / Новини / МЗХГ ще предложи законодателни промени по казусите със земеделски земи

МЗХГ ще предложи законодателни промени по казусите със земеделски земи

obrabotvaema-zemq

„Министерство на земеделието, храните и горите работи по изготвянето на законодателни промени по казусите със земеделски земи. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, а след това внесени в Парламента. Това заяви заместник –министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която заедно с омбудсмана Мая Манолова се срещна със земеделци – производители и собственици на земя от Община Вълчедръм, Област Монтана. Целта на посещението е порочна схема, в която терени в региона са отдадени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на имотите.

Вергиния Кръстева припомни, че още след първите получени сигнали за опит за измама, министър Румен Порожанов е издал указания до всички областни и общински служби по земеделие. Тя обясни, че служителите проследяват правото на наемодателя или арендодателя да сключи този договор, като се търси връзка със собственика. При липса на такава следва служителите да изискат от лицето, което внася договора необходимите допълнителни документи, доказващи връзката на собственика и наемодателя, който има или няма право да сключи този договор. При установени нередности, всички случаи се предават на районната прокуратура. „В постоянен контакт сме с нашите служители и гарантирам, че към момента няма регистрирани договори, за които не е доказана връзката със собственика“, каза заместник-министърът.

Омбусманът на Републиката Мая Манолова подчерта бързата реакция на Министерството на земеделието, храните и горите по казуса. По думите й след издадена от министър Порожанов заповед общинските служби по земеделие са преустановили регистриране на подобни договори за наем.

На срещата присъстваха и областният управител на Монтана Росен Белчев, кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин и директорът на Службата по вписвания във Враца.

По-рано през деня, заместник-министър Кръстева проведе среща с всички директори на областните служби „Земеделие“.

© 2017 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGnews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.