Начало / Новини / Други / Започва пръскане срещу кръвосмучещи насекоми в крайдунавските общини

Започва пръскане срещу кръвосмучещи насекоми в крайдунавските общини

пръскане срещу кръвосмучещи насекоми в крайдунавските общини

Започва превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини за намаляване на популациите на кръвосмучещи насекоми, които пренасят заболяването Заразен нодуларен дерматит. Това обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след заседание на Министерски съвет. „В рамките на допълнителните средства в размер на близо 15 млн. лева, които бяха предоставени с решение на Правителството за покриване на разходи по дейности свързани с овладяване на заболяване Заразен нодуларен дерматит, има направена организация заедно с кметовете на крайдунавските общини да бъдат третирани площите по северната граница на страната”, каза министър Танева. По думите и ще бъдат обработени близо 1 милион декара. Общините ще извършат дейностите в синхрон и организация с МЗХ в лицето на БАБХ.

Десислава Танева допълни още, че ще бъде обсъдено с румънските власти, да бъде направена обработка срещу насекоми и на тяхната територия, за да има максимален ефект. „Към днешна дата констатираните огнища, които са открити в България на заболяването заразен нодуларен дерматит са 34. Около 16 май очакваме нова пратка от 170 000 дози ваксина.“ Това каза министър Танева и допълни, че първата пратка от 150 000 ваксини вече е поставена на 100%. Имунизирани са животните в радиус от 20 км. от констатираните огнища. Тя подчерта, че продължава изплащането на обезщетения, като общия брой на животните, които са унищожени заради болестта до момента са 885.

„Първата ваксинация от 150 000 дози беше извършена наистина в рамките на 5 работни дни. Надяваме се, че с взетите мерки и ограниченията наложени по отношение на контрола върху придвижването на едри и дребни преживни животни ще овладеем заболяването”, каза още министър Танева. Тя благодари да служителите на МВР, които оказват съдействие при прилагането на заповедта за ограничение на движението на животни.

От AgNews BG

Прочетете също

Pigs on the farm. Happy pigs on pig farm. piglets

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.