Начало / Новини / Животновъдство / Започва умъртвяването на болни от бруцелоза животни в Кочан

Започва умъртвяването на болни от бруцелоза животни в Кочан

agnews.bg

Днес се очаква да започне акцията по умъртвяване на болните от бруцелоза животни в село Кочан, община Сатовча. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Здравните експерти са информирали за случая екарисажа във Варна, който ще осигури кола за придвижването на телата на животните. В същото време ще трябва да бъдат унищожени и всички млечни продукти, които стопанинът на болните овце е произвел. Информирани за ситуацията в Кочан са и фирмите, които изкупуват мляко и други продукти от стопанствата в региона.

От петък, 27 ноември, са в сила и мерките за предотвратяване на разпространението на болестта. Сред тях са забрана за свободно движение на животни в и около населеното място, както и забрана на животински базари. Налага се и ограничаване на клането и обработването на кожата на овце и кози в района.

Припомняме, че предишната седмица в Кочан бяха открити 20 заразени с бруцелоза овце. Изследвани са всички дребни преживни животни в селото. Други случаи на заболяването няма. Предполага се, че заразата е дошла от Гърция.
Предстои и изследване на кучетата в селото, които са 90 на брой.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.