Начало / Новини / Земеделие / Земеделците няма да монтират нивомери на подвижните резервоари за гориво

Земеделците няма да монтират нивомери на подвижните резервоари за гориво

Земеделските производители няма да монтират нивомери на съдовете за течни горива, които използват за собствени нужди. Това е записано в проект на наредба, публикувана на сайта на Министерството на финансите. Изключението ще важи обаче само за резервоари, които не са стационарни.

За да се освободят от задължението от инсталиране на нивомерни системи и фискални устройства от съдовете за зареждане на течни горива, собствениците им трябва да имат регистрация като земеделски производители и да докажат, че горивата са за собствени нужди. Съдовете за течни горива трябва да са подвижни – т.е. да не са цистерни или бензинови колонки, инсталирани на определено място. През лятото зърнопроизводителите излязоха на протест, като зареждаха тежката селскостопанска техника на обикновени бензиностанции. Те възнамеряваха да направят още един протест през октомври, но получиха обещание за решение на проблема.
Предлаганата промяна реално представлява изключение от правилото, тъй като останалите собственици на т.нар. “ведомствени бензиностанции” трябва да имат уреди за отчитане на нивото на горивата и евентуално фискални устройства, ако продават горива.

В началото на годината финансовото министерство излезе с анализ, че хазната губи над 1 млрд. лева годишно от нерегламентирани доставки и продажби на течни горива. В страната има регистрирани малко над 3 000 бензиностанции, а обектите за зареждане на горива за собствени нужди са над 30 000.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.