Начало / Новини / Земеделие / Земеделците няма да монтират нивомери на подвижните резервоари за гориво

Земеделците няма да монтират нивомери на подвижните резервоари за гориво

Земеделските производители няма да монтират нивомери на съдовете за течни горива, които използват за собствени нужди. Това е записано в проект на наредба, публикувана на сайта на Министерството на финансите. Изключението ще важи обаче само за резервоари, които не са стационарни.

За да се освободят от задължението от инсталиране на нивомерни системи и фискални устройства от съдовете за зареждане на течни горива, собствениците им трябва да имат регистрация като земеделски производители и да докажат, че горивата са за собствени нужди. Съдовете за течни горива трябва да са подвижни – т.е. да не са цистерни или бензинови колонки, инсталирани на определено място. През лятото зърнопроизводителите излязоха на протест, като зареждаха тежката селскостопанска техника на обикновени бензиностанции. Те възнамеряваха да направят още един протест през октомври, но получиха обещание за решение на проблема.
Предлаганата промяна реално представлява изключение от правилото, тъй като останалите собственици на т.нар. “ведомствени бензиностанции” трябва да имат уреди за отчитане на нивото на горивата и евентуално фискални устройства, ако продават горива.

В началото на годината финансовото министерство излезе с анализ, че хазната губи над 1 млрд. лева годишно от нерегламентирани доставки и продажби на течни горива. В страната има регистрирани малко над 3 000 бензиностанции, а обектите за зареждане на горива за собствени нужди са над 30 000.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

Pigs on the farm. Happy pigs on pig farm. piglets

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.