Начало / Новини / Земеделие / Земеделци от Кюстендилския регион създават собствено сдружение

Земеделци от Кюстендилския регион създават собствено сдружение

agnews.bg

Над 100 земеделски производители, предимно собственици на черешови масиви от Кюстендилския регион ще създадат собствено сдружение, съобщи общинският съветник и председател на местна земеделска кооперация Валери Йовев. Сдружението ще съдейства за реализация на реколтата и черошовата продукция, за повишаване на изкупните цени и за осигуряване на пазар.

Представители на министерството на земеделието обясниха, че според направено изследване, валидно за страната, първичните производители получават много малък процент от общата добавена стойност на продукта. Оказва се, че добавената стойност отива при търговците, при преработвателите, но не и при първичните производители. Тяхното сдружаване променя това, печалбата отива при производителя, каза експертът от земеделското министрество Слави Кралев. Самото сдружение ще бъде учредено до месец. Дотогава във всяко от селата ще бъде организирана разяснителна среща със заинтересованите производители. Сдружаването означава и по-добро овощарство, осигуряване на добра продукция за пазара, каза кметът Петър Паунов.

Частен инвеститор е заявил готовност за оборудване на нова, трета за града, сушилня за преработка на плодове – край Кюстендил и в с .Таваличево. В комбината ще бъдат преработвани над 30 вида плодове и зеленчуци с годишен капацитет над 15 000 тона. И в двете ще има хладилни помещения, капацитетът на базата в Таваличево ще е 35 тона, а на тази в Кюстендил – 65 тона. Ще има 7 тунела за сушилни. Инвестицията ще е за 15 мил. евро.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.