Начало / Новини / Земеделие / Земеделци от Кюстендилския регион създават собствено сдружение

Земеделци от Кюстендилския регион създават собствено сдружение

agnews.bg

Над 100 земеделски производители, предимно собственици на черешови масиви от Кюстендилския регион ще създадат собствено сдружение, съобщи общинският съветник и председател на местна земеделска кооперация Валери Йовев. Сдружението ще съдейства за реализация на реколтата и черошовата продукция, за повишаване на изкупните цени и за осигуряване на пазар.

Представители на министерството на земеделието обясниха, че според направено изследване, валидно за страната, първичните производители получават много малък процент от общата добавена стойност на продукта. Оказва се, че добавената стойност отива при търговците, при преработвателите, но не и при първичните производители. Тяхното сдружаване променя това, печалбата отива при производителя, каза експертът от земеделското министрество Слави Кралев. Самото сдружение ще бъде учредено до месец. Дотогава във всяко от селата ще бъде организирана разяснителна среща със заинтересованите производители. Сдружаването означава и по-добро овощарство, осигуряване на добра продукция за пазара, каза кметът Петър Паунов.

Частен инвеститор е заявил готовност за оборудване на нова, трета за града, сушилня за преработка на плодове – край Кюстендил и в с .Таваличево. В комбината ще бъдат преработвани над 30 вида плодове и зеленчуци с годишен капацитет над 15 000 тона. И в двете ще има хладилни помещения, капацитетът на базата в Таваличево ще е 35 тона, а на тази в Кюстендил – 65 тона. Ще има 7 тунела за сушилни. Инвестицията ще е за 15 мил. евро.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.