Начало / Новини / Други / ИАГ контролира добивът на елхи с 80 000 пластини

ИАГ контролира добивът на елхи с 80 000 пластини

agnews.bg

„Има заявка за 80 000 пластини за тази година, с които да се извършва контрол на продажбата на отрязани коледни елхи“, това заяви пред журналисти инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. “Очакванията на търговците са такъв брой коледни елхи да бъдат продадени”, допълни той.

Всяка законно придобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален номер. Пластините са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Този индивидуален номер е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.

За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, не е задължително поставянето на пластините. При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара коледни дръвчета в контейнери, които са по-трудни за нерегламентиран превоз.
В последните години се наблюдава повишен интерес съм закупуването на живи елхи, които след това могат да бъдат залесени обратно в природата.

„Ако сте решили да си купите жива елха – внимавайте, някои търговци продават отрязани дръвчета, които просто са забити в саксията с пръст“, предупреди инж. Кръстев. Той уточни, че за миналата година са конфискувани около 150 незаконно добити елхи. Глобата, която се налага за незаконно добита елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица – от 100 до 5 000 лв.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.