Начало / Новини / Земеделие / Иван Сабахлъков: Има картелно споразумение между фирмите-изкупвачи на тютюн

Иван Сабахлъков: Има картелно споразумение между фирмите-изкупвачи на тютюн

agnews.bg тютюн

Все още няма нито един сключен договор за изкупуване на с тютюна, а изкупните цени са много по-ниски от очакванията, алармират от Сдружение “Басма”. В предаването “Преди всички” Иван Сабахлъков от организацията заяви, че има картелно споразумение сред фирмите-изкупвачи:

Хората не са вземали пари, не са получавали от миналата година по това време. Аз мога да кажа, че има картелно споразумение. Заявявам го! Седем-осем фирми има на българския пазар, които изкупуват на абсолютно една и съща цена, разликата между най-добрия и най-лошия – 50 стотинки!

При едно и също качество и сорт тютюн изкупната цена в Гърция е 2 пъти по-висока, отколкото у нас. Въпреки очакванията за цена от 6 лева за килограм, в момент тютюнът се изкупува между 4,5 и 5 лева, уточни Иван Сабахлъков:

За нас проблемът е, че няма вече с какво да живеем по селата. Ако отрасълът тютюн загине, ще загинат и тези села, ще се изселят абсолютно всички. Ние живеем в такова географско разположение, където алтернатива на тютюна няма. Хаосът ще продължи, докато няма диалог между фирмите и производителите – те какво искат – и ние да им го произведем.

Източник:БНР

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.