Начало / Новини / Животновъдство / Извънредни 12 млн.евро за животновъдите преди зимния сезон

Извънредни 12 млн.евро за животновъдите преди зимния сезон

agnews.bg

Животновъдите ще бъдат подпомогнати извънредно с 12 милиона евро. Това каза пред журналисти на БГНЕС заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив.

Наредбата и начинът за разпределение на средствата вече са публикувани, идеята е да се обхванат по възможно най- справедлив начин загубите и да бъдат компенсирани стопаните за пропуснатите ползи особено сега, преди зимния сезон.

Ниските изкупни цени на млякото причиниха много загуби на млекопроизводителите. Руското ембарго също ги ощети. В последните 14 месеца се наблюдава спад на цените на млякото, без това да се отрази на цената на млечните продукти и това сочи производителите като най- ощетени, каза още той.

Почти година е отнело да се убеди Еврокомисията, че има криза в сектора, това е забавило субсидиите. За да не се губи време, списъците за помощи са изготвени от Министерството, а производителите са уведомени, че трябва да кандидатстват. Субсидиите ще се разпределят по два метода- спрямо вид млечни продукти и спрямо брой животни.

Източник:БГНЕС

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

koki

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Припомняме, че на 10 януари (петък) изтича срокът, в който животновъдите могат да подават заявления …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.