Начало / Новини / Земеделие / Изтича крайният срок за закупуване на права за засаждане на лозя

Изтича крайният срок за закупуване на права за засаждане на лозя

лозя

Изтича крайният срок за закупуване на национални права за засаждане на нови лозя с винени сортове. Правата на националния резерв, с които разполагаме, важат до 31-ви декември.

Това важи единствено и само за тези, които до този момент не притежават лозя, а земя под формата на нива като собственост, под аренда или под наем. Те могат върху този терен, закупувайки правото срещу 1.50 лв. на декар, да заседят лозя по Европейската програма за финансиране за развитие на лозаро-винарския сектор. Субсидията е 75% от цялата инвестиция. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Ако не са купили права в следващите години до 2018 г., се случва следното: ЕС ни отпуска по 1% нови насаждения върху базата, която имаме в момента като засадени лозя. В момента имаме 600 000 декара, от 1-ви януари ЕС ни отпуска 6000 декара. Само че тези 6000 декара, който реши да си закупи права за тях, впоследствие засаждането става само с негови лични средства, без европейско финансиране.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

8683.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

МЗХГ обяви конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 г.

Министерство на земеделието, храните и горите обяви конкурс за лого на предстоящото преброяване на земеделските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.