Начало / Библиотека / Източно-балканска свиня

Източно-балканска свиня

800px-S4020798

Това е наша примитивна порода, създадена чрез естествен отбор.
По телосложение източнобалканската свиня прилича на дивата европейска свиня. Тялото е средно дълго и косо. По-добре е развита предната част на тялото. Главата е средно голяма с удължена и изострена лицева част. Ушите са малки, изправени и много подвижни. Шията е къса, слабо замускулена. Гърбът е слабо дъгообразен, крупата – леко свлечена. Краката са средно дълги и много здрави.Цветът на кожата и на косъма е черен, на гърба с гребен.

Източнобалканската свиня е примитивна и къснозряла. Завършва растежа си на 3 години. Свинете майки тежат 110 – 130 кг. Месото на угоените свине е сухо, бедно на тлъстини и много подходящо за приготвяне на трайни колбаси(известната и реномирана смядовска луканка се приготвя от месото на източнобалканската свиня). То има специфични вкусови качества на дивечово месо. Плодовитостта е ниска – 4 – 6 прасета на прасило. Животните се отглеждат почти само на паша и на 1,5-годишна възраст достигат 60 – 70 кг. Те оползотворяват по-лошо концентрирания фураж от свинете от културните породи и затова трябва да се отглеждат предимно пасищно. Свинете имат силно развито стадно чувство и сами се защитават от диви зверове. Когато кърмят, свинете майки са агресивни. Свинете са извънредно издръжливи и неподатливи на болести.

През 1974г. е приета програма за развъждане на породата в чисто състояние. Създадени са племенни стада от наличните разплодни животни, като се избират по-едри, по-скорозрели, с дебела черна четина и с непрекъснат гребен от челото до крупата, със запазен стаден инстинкт.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.