Начало / Новини / Животновъдство / Има опасност от нова вълна на бруцелоза през родилния период

Има опасност от нова вълна на бруцелоза през родилния период

agnews.bg

Ветеринарните лекари, ангажирани с овладяване на бруцелозата в Рила предупредиха, че наближаващият родилен период при животните е изключително опасен за хората,съобщи БНР.

Специалистите от БАБХ в Кюстендил продължават работа на терен в основните огнища, където бе констатирано заболяването. Засега контролът е ефективен, каза д-р Първан Дангов, но уточни, че има реална опасност от нова вълна на разпространение на заболяването сред хората:

Бруцелозата е такова заболяване, че в периода около агнилната кампания, когато животните тръгнат да раждат, заболяването се активира, има опасност стопаните като не спазват личната хигиена и защитни предпазни средства да бъдат заразени наново.

Според ветеринарите е абсолютно необходима разяснителна кампания сред животновъдите:

Стопаните не трябва да пипат с голи ръце, помагайки в периода на раждането. Не трябва да бъдат пипани плаценти, не трябва да бъдат пипани околоплодни води. Второ, в никакъв случай не трябва да се дават плацентите да бъдат изядени от кучетата. Трябва да се обособи място, където тези плаценти да се изхвърлят. Най-добре е да се изкопае яма в земята, да се дезинфекцират с хлорна вар или хидратна вар и на трето място, при най малкото съмнение, когато абортират в едно стадо, повече от три процента, незабавно трябва да се потърси специализирана ветеринарно-медицинска помощ.

35 човека от района са болни от бруцелоза, като трима от тях са ветеринарни лекари.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.