Начало / Библиотека / Кафяво алпийско говедо

Кафяво алпийско говедо

BrownMountain_3

Създадена е в Швейцария чрез чистопородно развъждане. Това е една от най-старите породи за месо и мляко от късорогия тип говеда.Формирала се е в течение на векове при условията на богатите алпийски пасища.Развъдната работа с породата се извършва от 600 години.

У нас кафявите алпийски говеда са участвували при създаване на породата Българско кафяво говедо.
Кафявата алпийска е комбинирана порода с направление за мляко и месо.Има здрава конституция и хармонично телосложение. Цветът на космената покривка е сивокафяв със светъл и тъмен оттенък. Характерните морфологични особености са светлия пръстен около носното огледало,светло оцветените косми в ушната раковина и светлата вулва с тъмна ивица по средата .

Кравите тежат 500-600кг, а биците-800-1000кг,а телетата се раждат с тегло 40-50кг. Средната млечност е 3500-4000кг с 3,8-4,0% масленост В швейцария са имали 4568кг годишна млечност с 3,91% масленост и 3,34% белтъчини.Кланичният рандеман е 55-65%.

В САЩ и в Канада кафявото алпийско говедо е специализирано в направление за мляко и се обособява като самостоятелна порода-Американска кафява.

Освен с високата млечност Кафявата алпийска се характеризира и с много добри месни качества.

© 2015 AgNews.BG | Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.