Начало / Новини / Косово ще черпи опит от България в областта на земеделието

Косово ще черпи опит от България в областта на земеделието

20160208045835

България е готова да окаже експертна помощ на Република Косово в областта на земеделието, за да избегнете грешки, които ние сме допуснали. Можем да командироваме наши експерти, които да ви окажат подкрепа. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Мемли Красничи, който е на посещение в България. Министър Красничи посочи, че за тях ще е интересен опитът на България в изграждането на институциите, които подпомагат земеделието, като например Разплащателната агенция. Той изтъкна, че селското стопанство е един от важните отрасли в Косово.

Двамата министри обсъдиха възможностите за засилване на сътрудничеството в сферата на земеделието Министър Мемли Красничи прояви интерес към развитието на винопроизводството у нас. Десислава Танева запозна косовския си колега с процесите в сектора, който по думите й бележи много добро развитие и успява да реализира продукцията си в чужбина. „Около 600 хиляди дка са площите с лозови насаждения у нас. 263 са винопроизводителите и винарните в България, а в процес на изграждане са 9 винарни. Секторът бележи добро развитие благодарение и на предприсъединителните програми и Програмата за развитие на селските райони“, изтъкна министър Танева.

По време на срещата бе обсъдена и възможността за внос на български суров тютюн в Косово. Министър Красничи заяви, че Косово разполага с модерна фабрика за преработка на тютюн и ще направи проучване как би могъл да се осъществи евентуален внос.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.