Начало / Новини / Косово ще черпи опит от България в областта на земеделието

Косово ще черпи опит от България в областта на земеделието

20160208045835

България е готова да окаже експертна помощ на Република Косово в областта на земеделието, за да избегнете грешки, които ние сме допуснали. Можем да командироваме наши експерти, които да ви окажат подкрепа. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Мемли Красничи, който е на посещение в България. Министър Красничи посочи, че за тях ще е интересен опитът на България в изграждането на институциите, които подпомагат земеделието, като например Разплащателната агенция. Той изтъкна, че селското стопанство е един от важните отрасли в Косово.

Двамата министри обсъдиха възможностите за засилване на сътрудничеството в сферата на земеделието Министър Мемли Красничи прояви интерес към развитието на винопроизводството у нас. Десислава Танева запозна косовския си колега с процесите в сектора, който по думите й бележи много добро развитие и успява да реализира продукцията си в чужбина. „Около 600 хиляди дка са площите с лозови насаждения у нас. 263 са винопроизводителите и винарните в България, а в процес на изграждане са 9 винарни. Секторът бележи добро развитие благодарение и на предприсъединителните програми и Програмата за развитие на селските райони“, изтъкна министър Танева.

По време на срещата бе обсъдена и възможността за внос на български суров тютюн в Косово. Министър Красничи заяви, че Косово разполага с модерна фабрика за преработка на тютюн и ще направи проучване как би могъл да се осъществи евентуален внос.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.