Начало / Новини / Кюстендилският пчелар Калин Гавазки ожилен от „Млад фермер”

Кюстендилският пчелар Калин Гавазки ожилен от „Млад фермер”

Кюстендилският пчелар

Програмата ни заробва, 25 000 лв. не стигат за нищо, половината пчели ми загинаха .

50-годишният пчелар Калин Гавазки от Кюстендил се ожали от програмата „Млад фермер”, като изтъкна, че отпуснатите първоначално 25 000 лв. не стигат за никъде. Гавазки се занимава с пчели от 3 години. Той има 250 кошера, разпределени на пет места. „Дъщеря ми е титуляр на програмата „Млад фермер”, но това е тънък лед за пчеларите,съобщава Вяра Нюз.

Един кошер дава между 10 и 20 килограма мед, като 20 кг вече мога да кажа, че е свръхпроизводство. Рядко обаче пчелари вадят повече”, разказа Калин Гавазки. Стопанинът се оплака, че заради климата – дъждове и влага, пчелите останали гладни и се наложило да ги подхранва. „Де факто две трети от пчелите ми загинаха и ги изхвърлиха“, притеснен е Гавазки.

Според него програмата изобщо не покрива разходите на пчеларите. „Мога да изчисля по лев как всеки, захванал се с това, може буквално да потъне. Преди 2-3 години си спомням, че пак имаше лоша година. Исках да произвеждам манов мед, а през пролетта ми умряха 90 кошера от общо 180. Загубите са жестоки. Всяка година по програмата имаме ръст – да увеличаваш в продължение на пет години броя на кошерите с по 34. Това значи да харчиш допълнително пари. Всеки един кошер струва 100 лева, или трябва да извадиш 3 400 лева. Но не са само кошерите. Купуват се отводки, а те са по 136 лева едната. На черно се купуват по 100 лева, но ние трябва да представим фактури, тъй като това е изискване на програмата. Необходими са рамки, хранилки, основи на тези рамки. И в един момент цената отива драстично нагоре, ако в един кошер се поставят по 12 рамки, значи стигаме 50 лева и за хранилките още 3. Дотук грубата сметка е 250 лева. После се започва от храненето на пчелите. Ти трябва да стимулираш кошера да расте, на две седмици да слагаш нови рамки. Представете си колко пари ще се хвърлят за увеличение на пчелните семейства. Няма разходи, ако кошерите са ти в двора и да си ги храниш“, твърди Гавазки.

Той изминава всеки ден по 40 километра да проверява пчелите си. Спасил се от повече разходи, защото е дърводелец и сам си правил кошерите и рамките. „Програмите направо заробват хората. Младите, които са се захванали с това, не могат да отидат нито на море, нито в чужбина. Накрая на годината се произвежда 15 кг, складирали сте го на склад, а прекупвачите ти казват 4 лева на кг и се отива под себестойността. Ако не си произведете кошерите да избиете, вие сте под леда“, гневи се Калин Гавазки.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.