Начало / Новини / Земеделие / „Липсата на кадри е най-големият проблем в агросектора”!

„Липсата на кадри е най-големият проблем в агросектора”!

agnews.bg

Това е мнението на председателя на радневската ЗКПУ „Тракия“ г-н Стефан Величков.Колективът стопанисва над 13 000 дка в района.

Стефан Величков е един от ветераните, работещи в аграрния сектор в Раднево, а и в региона. Председателят на местната ЗКПУ „Тракия“ има зад гърба си 60-годишен стаж само и единствено в този бранш, където продължава успешната си дейност и до днес.

Г-н Величков завършва селскостопанско училище и започва работа в ТКЗС-то в радневското село Трънково като участъков агроном. След казармата завършва тогавашния Висш селскостопански институт „В. Коларов“ в Пловдив през далечната 1963-а. От 1994 година е председател на тукашната ЗКПУ „Тракия“.

– Г-н Величков, в края на годината е време за равносметка, успешна ли бе 2015-а за кооперацията?

– Категорично мога да отговоря с да! Вече сме приключили всички належащи кампании – есенниците са засети, посевите са в добро състояние, наторили сме, извършили сме дълбоката оран и т.н. Освен това сме реализирали на пазара изцяло получената реколта и въпреки че още не е направен окончателният баланс, резултатът със сигурност е положителен.

Тази година имаше леко повишение на изкупните цени – от две-три стотинки за килограм. Но независимо от това приходите на земеделците остават относително постоянни през последните години. Същевременно торове, препарати, техниката и резервните части непрекъснато поскъпват. Това ни поставя винаги в особено положение, още повече че големите търговци-износители винаги са диктували котировките, с които всички се съобразяват. Според мен, трябва да има минимални защитни цени, каквата е практиката в някои други държави. Но въпреки усилията на нашите браншови организации тази идея не можа да се реализара и у нас.

Кооперацията има не само стопанска, но и социална функция. При нас запазихме кооперативната фурна, която ползват и член-кооператорите от Бели бряг. Цената на един хляб, произведен от качествено брашно и без подобрители е 80 стотинки. 30 стотинки плащат тези, които са дали зърно на ишлеме. Това не сме го променяли от доста време. През годините сме давали винаги една от най-високите ренти, а понякога дори и дивиденти. При всички наши действия главната ни цел е да защитим първо интереса на хората, чиято земя стопанисваме.

В землищата на Коларово и Трънково над 90 % от площите бяха поливни. Лично аз съм планирал и извършвал изравняването и нивелирането на терените, разширяването на мелиоративните системи. Сега това го няма. Като не можеш да поливаш, няма как и да изкараш по тон и половина царевица, както бе навремето. Трънково тогава бе основен доставчик на окръжния клон на „Сортови семена“, ние бяхме най-големият семепроизводител на различни сортове пшеница, ечемик, оризова арпа, моркови, дини и т.н. В стопанството отглеждахме близо 30 вида различни земеделски култури. Отделно от това всяко стопанство имаше и голяма животновъдна ферма. В общината имаше 2700 елитни крави, 900 от тях бяха в Трънково. Лично мен, сега ме е срам, че в магазините предлагат вносни ябълки и домати, плодове, зеленчуци, месо, месни и млечни продукти…

Ръководството на ЗКПУ „Тракия“ успя да модернизира парка си, като взехме два комбайна Клаас – Медион 340 и Лексион 540. Разполагаме с 10 трактора и пълен набор от прикачна техника.

Стопанисваме малко над 13 000 декара земя.

Кой е най-големия проблем в сектора? Липсата на кадри. Аз и моето поколение ще се оттеглим по един или друг начин. Малцина искат да работят тази работа, защото този труд не е привлекателен. На полето работата трябва да се свърши при най-благоприятните условия и не може до си отлага. Някои си помислиха, че земеделието е лесен начин да се правят пари. Намесата им вдигна рентите и цените на земята, но без наука и прилагането на добри познания в агросектора нещата няма да вървят на добре. А подготвените кадри трудно се задържат у нас.

Другото предизвикателство са климатичните промени.

Източник: Агровестник, брой:00048

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

 

От AgNews BG

Прочетете също

75 животновъди заявиха помощ от втория транш за хуманно отношение към прасета

30 хил. лева се отпускат за собствениците на унищожени животни от Африканската чума

На последното си заседание УС на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.